01-18-2015, 05:59 PM
“BESLENME DEĞİŞİKLİKLERİ ALERJİK HASTALIKLARI ARTIRDI”
Harmancı, son 100 yılda beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini, rafine şeker ve beyaz un tüketiminin arttığını dile getirdi. Taze sebze ve meyve tüketiminin azalması, besinlerde kullanılan katkı maddeleri ve toksin miktarlarının fazlalaşmasının, diyetlerdeki en önemli farklılıklardan olduğu bilgisini veren Harmancı, şöyle konuştu:
“Günümüzde ‘omega 3′ adı verilen doymamış yağ asitlerden zengin beslenme yerine karbonhidrat tüketiminin artması, serbest dolaşan tavukların yumurtalarıyla beslenmenin ve koyu yeşil yapraklı sebze tüketiminin azalması, bitkisel yağların aşırı tüketimi gibi nedenlerle omega 3 açısından fakir diyetle beslenilmekte ve bu da alerjik hastalıkların sıklığındaki artışın sebeplerinin başında sayılmaktadır. Burada önemli bir nokta da her balığın aynı miktarda omega 3 ihtiva etmediğidir. Özellikle omega 3′ten zengin balıklar, yağlı balıklardır. Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, alabalık, somon, ton balığı, uskumru ve lüfer gibi bu yağlı balıkları tüketmek gerekir. Özellikle çocuklarımıza haftada iki öğün balık yedirdiğimizde hem daha sağlıklı olmasını hem de astımdan ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasını sağlayabiliriz.”
Harmancı, son 100 yılda beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini, rafine şeker ve beyaz un tüketiminin arttığını dile getirdi. Taze sebze ve meyve tüketiminin azalması, besinlerde kullanılan katkı maddeleri ve toksin miktarlarının fazlalaşmasının, diyetlerdeki en önemli farklılıklardan olduğu bilgisini veren Harmancı, şöyle konuştu:
“Günümüzde ‘omega 3′ adı verilen doymamış yağ asitlerden zengin beslenme yerine karbonhidrat tüketiminin artması, serbest dolaşan tavukların yumurtalarıyla beslenmenin ve koyu yeşil yapraklı sebze tüketiminin azalması, bitkisel yağların aşırı tüketimi gibi nedenlerle omega 3 açısından fakir diyetle beslenilmekte ve bu da alerjik hastalıkların sıklığındaki artışın sebeplerinin başında sayılmaktadır. Burada önemli bir nokta da her balığın aynı miktarda omega 3 ihtiva etmediğidir. Özellikle omega 3′ten zengin balıklar, yağlı balıklardır. Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, alabalık, somon, ton balığı, uskumru ve lüfer gibi bu yağlı balıkları tüketmek gerekir. Özellikle çocuklarımıza haftada iki öğün balık yedirdiğimizde hem daha sağlıklı olmasını hem de astımdan ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasını sağlayabiliriz.”